Vår historia

Hur fick vi klassiker som cheez doodles? Varifrån kommer snacksen som ger oss ett bättre fredagsmys? Här är lite historia:

ulf lundström maskin chips olw

Vi tar det från början

År 1919 bildades AB Skellefteå Spisbrödsfabrik som sedan bytte namn till det mer välkända Wasabröd AB. Grundaren av företaget, K E Lundström, försökte under slutet av 1920-talet få tillstånd att bygga ut sin fabrik, men de styrande i staden vägrade ge sitt tillstånd. Därför fick Filipstad istället för Skellefteå hysa världens största knäckebrödsfabrik och så småningom även ett av Nordens största snacksföretag.

olw cheez doodles

1960-talet

1967 bildar Wasabröd tillsammans med det amerikanska företaget Borden Foods Inc ett gemensamt företag som fick namnet Old London Wasa. Det nya företaget skulle inrikta sig på en för Sverige ny helt varugrupp: snacks. 1968 börjar vi tillverka våra nu berömda cheez doodles, och kort därefter börjar även produktionen av potatischips.

 

OLW  aptitchips potatisstjärnor 1970-tal

1970-talet

Under 70-talet lanserades många olika nyheter. OLW var till exempel tidiga med att lansera ett snacks med lägre fetthalt, Potatisstjärnor. Redan 1972 började vi näringsdeklarera snacks, först av Sveriges alla snacksfabrikanter. 1975 bytte vi namn från Old London Wasa till OLW.

 

OLW miss old snacks blue cheez balls 1980-tal

1980-talet

På 80-talet var tiden mogen att pröva något nytt. Nu lanserades Blue Cheez Balls, ostbollar smaksatta med ädelost. Den härliga klassikern Pommes Pinnes dyker också upp. 1989 säljer Wasabröd halva OLW till den finska marknadsledaren på snacks, Chips Abp. Ett joint venture-bolag bildas av de två ägarna.

 

OLW  olwar 1990-tal

1990-talet

Under 90-talet fullkomligt exploderade OLW med uppfinningsrikedom och den ena nyheten efter den andra lanserades. 1994 kom Naturchipsen, 1995 cheez cruncherz och i slutet av 90-talet fick varje lag i hockeyns elitserie och fotbollsallsvenskan sina egna chips.

Flera klassiska reklamfilmer såg också dagens ljus, som ”Var är brudarna” och New York-poliserna som ”har en surprise för dig”. Eller vad sägs om ”har ni fest eller”?

I mitten av nittiotalet växte OLW så pass mycket att vi bestämde oss för att flytta marknads- och försäljningsavdelningen till Stockholm. 1996 byggde vi en helt ny fabrik i Filipstad och i nära samarbete med Filipstads kommun växte Europas modernaste snacksfabrik fram. Fabriken invigdes med pompa och ståt den 14:e oktober 1997.

1999 förvärvade Chips Abp de resterande 50 % av OLW som nu blir ett helägt dotterbolag i Chipskoncernen.

 

OLW ugnsbakat sourcream & onion sour cream&bearnaisechips 2000-tal

2000-talet

Det nya millenniet kom att bjuda på många nyheter bland ”the cheezier snack”. Cheeze ballz, ringz, less fat cheez doodles och flamin’ hot cheez crunchers.

2001 var ett historiskt år. Då blev OLW marknadsledare på den svenska snacksmarknaden och 2005 förvärvades Chips Abp till 100 % av norskägda Orkla ASA.

2009 påbörjade vi ett nytt uppdrag: Att ge Sverige så mycket fredagsmys vi bara kan. Reklamfilmerna, låten och hela fredagsmyset gick snabbt hem hos både unga och gamla och vi fortsätter att göra allt vi kan för att sprida fredagsmys i landet. Förutom att förse alla snacksälskare med goda snacks vill vi hela tiden förgylla fredagsmyset på olika sätt: vi har till exempel gjort både mysbyxor och mystofflor.

2010 blev vi marknadsledare på det största snackssegmentet, potatischips, och cheez doodles står för 95 % av Sveriges ostbågeförsäljning.

2014 går OLW samman med Göteborgs Kex och bildar ett nytt bolag – Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB. Det nya bolaget blir landets största kex- och snacksleverantör med välkända och starka varumärken inom respektive kategori.