Hållbarhet och Råvaror

FNs klimatmål + OLW = sant <3

Vi ser klimatförändringarna som en av vår tids största utmaningar. Vår vardagskonsumtion av mat har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen. Som ledande snackstillverkare är det därför självklart för oss att vara en del av lösningen. Vi på OLW är genom Orkla del av FNs initiativ Global Compact. Det är ett avtal som ger som riktlinjer för hur vi ska jobba med mänskliga rättigheter, arbetsrätt och miljö samtidigt som vi ska motverka korruption. Det innebär att vi har ett brett och strategiskt hållbarhetsarbete med mål som är verifierade för att ligga i linje med 1,5-gradersmålet.  Låter ganska mäktigt, eller hur? Klart som chipsspad att vi är stolta över att få vara med!

Miljövänligare påsar!

Vi halverar klimatavtrycket från plasten genom att byta ut fossil olja mot tallolja. Bra va?! 

Nu använder vi solrosolja i våra snacksprodukter!

På OLW använder vi solrosolja i vår tillverkning av chips. Under 2022 i samband med kriget i Ukraina, drabbades vi som många andra företag av brister på råvaror. För OLW var det främst bristen på solrosolja som påverkade vår förmåga att kunna producera och leverera chips till den svenska marknaden. Ukraina är nämligen en av världens viktigaste exportörer av jordbruksprodukter som exempelvis vete, korn, majs och raps. De är även en viktig producent och exportör av solrosolja. Faktum är att Ukraina (och Ryssland) står för majoriteten av den globala produktionen av solrosolja. Ukrainas produktion är av förståeliga skäl kraftigt reducerad och Ryssland varken vill eller kan vi köpa något från. Den här bristen skapar betydande problem för hela livsmedelsbranschen eftersom solrosolja är en flitigt använd ingrediens i många livsmedel, även våra. Därför fick vi tillfälligt köpa in RSPO-certifierad segregerad palmolja till vår produktion. Nu under 2023 har vi kunnat gå tillbaka till solrosolja, vilket vi tycker är fantastiskt!

Hållbarhet OLW

Snacks med hjärta

I över femtio år har OLW funnits i stunderna. De mysiga, de nödvändiga, de förväntansfulla. Det har snacksats framför otaliga Melodifestivaler och på fler fester än vi kunde föreställa oss.

Hälsosammare produkter​

Produkter som underlättar en hälsosammare livsstil blir allt viktigare för konsumenter. Vi vill erbjuda fantastiskt goda produkter som innehåller mer av det som är bättre för dig. Med målsättningen att erbjuda fler hållbara val lanserade vi under 2018 och 2023 OLW Linschips i fyra olika smaker och OLW Rostade potatissnacks i två smaker med mindre fett.

Hälsosammare produkter​

Produkter som underlättar en hälsosammare livsstil blir allt viktigare för konsumenter. Vi vill erbjuda fantastiskt goda produkter som innehåller mer av det som är bättre för dig. Med målsättningen att erbjuda fler hållbara val lanserade vi under 2018 och 2019 OLW Linschips i fyra olika smaker och OLW Kikärtschips med hög proteinhalt och mindre fett.

Hjärtat på rätta stället

Vi på OLW vill göra riktigt goda snacks utan att kompromissa med planetens hälsa. Snacks med hjärta, helt enkelt. Sedan 2021 har vi 100% fossilfria potatistransporter mellan Nöbbelöv och Filipstad, 2017 gick vi över till grön el i hela företaget och sedan 2014 har vi varit partner till organisationen Maskrosbarn. För hållbarhet handlar om mer än klimatet, det handlar om människor också. Maskrosbarn kämpar för barns rätt till en trygg uppväxt och vi kunde inte vara stoltare över vårt samarbete. Scrolla vidare och läs mer om vad vi gör för en hållbar framtid.

Snacks med hjärta
Snacks med hjärta
Snacks med hjärta
Snacks med hjärta
Snacks med hjärta
Snacks med hjärta

Sociala samarbeten

Med vårt CSR-samarbete vill vi ta ett socialt ansvar som kan bidra och göra skillnad i samhället. Det har en tydlig koppling till vår värdegrund – att göra små stunder större.

Grön el

Redan under 2017 gick vi över till grön el i hela företaget – el med ursprungsgaranti från förnybara källor. En ursprungsgaranti är ett bevis på att en viss mängd el produceras från förnybara källor, till exempel att elen produceras i ett vatten-eller vindkraftverk. Genom att endast köpa el med ursprungsgaranti ser vi till att köpa förnybar el motsvarande den mängd el vi använder i produktionen.

Vi har dessutom kartlagt vår energianvändning och har tagit fram förslag på vilka aktiviteter som bör göras för att minska energiförbrukningen per producerad mängd produkt.

Mindre akrylamid

Vi jobbar dagligen med att ta hand om vår potatis på bästa sätt i hela chipstillverkningen för att minska risken för akrylamid. Det gäller alltifrån lagring, transporter och produktions- och processinställningar. 

Shopping Cart
Scroll to Top