Hållbarhet och Råvaror

FNs klimatmål + OLW = sant <3

Vi ser klimatförändringarna som en av vår tids största utmaningar. Vår vardagskonsumtion av mat har stor påverkan på vår förmåga att uppnå klimatmålen. Som ledande snackstillverkare är det därför självklart för oss att vara en del av lösningen. Vi på OLW är genom Orkla del av FNs initiativ Global Compact. Det är ett avtal som ger som riktlinjer för hur vi ska jobba med mänskliga rättigheter, arbetsrätt och miljö samtidigt som vi ska motverka korruption. Det innebär att vi har ett brett och strategiskt hållbarhetsarbete med mål som är verifierade för att ligga i linje med 1,5-gradersmålet.  Låter ganska mäktigt, eller hur? Klart som chipsspad att vi är stolta över att få vara med!

Miljövänligare påsar!

Vi halverar klimatavtrycket från plasten genom att byta ut fossil olja mot tallolja. Bra va?! 

Vi använder solrosolja i våra snacksprodukter!

Vi producerar majoriteten av våra snacks med solrosolja, men det kan se lite olika ut i märkningen på paketen. Det beror på att vi under en period justerade vår märkning som en följd av råvarubristen som följde efter krigsutbrottet i Ukraina. Om du har köpt en produkt som är märkt med vegetabilisk olja* i ingredienslistan kan du titta vid bäst-före-stämpeln för att se vilken olja som använts, där SO står för solrosolja.

Hållbarhet OLW

Snacks med hjärta

I över femtio år har OLW funnits i stunderna. De mysiga, de nödvändiga, de förväntansfulla. Det har snacksats framför otaliga Melodifestivaler och på fler fester än vi kunde föreställa oss.

Hälsosammare produkter​

Produkter som underlättar en hälsosammare livsstil blir allt viktigare för konsumenter. Vi vill erbjuda fantastiskt goda produkter som innehåller mer av det som är bättre för dig. Med målsättningen att erbjuda fler hållbara val lanserade vi under 2018 och 2023 OLW Linschips i fyra olika smaker och OLW Rostade potatissnacks i två smaker med mindre fett.

Hälsosammare produkter​

Produkter som underlättar en hälsosammare livsstil blir allt viktigare för konsumenter. Vi vill erbjuda fantastiskt goda produkter som innehåller mer av det som är bättre för dig. Med målsättningen att erbjuda fler hållbara val lanserade vi under 2018 och 2019 OLW Linschips i fyra olika smaker och OLW Kikärtschips med hög proteinhalt och mindre fett.

Hjärtat på rätta stället

Vi på OLW vill göra riktigt goda snacks utan att kompromissa med planetens hälsa. Snacks med hjärta, helt enkelt. Sedan 2021 har vi 100% fossilfria potatistransporter mellan Nöbbelöv och Filipstad, 2017 gick vi över till grön el i hela företaget och sedan 2014 har vi varit partner till organisationen Maskrosbarn. För hållbarhet handlar om mer än klimatet, det handlar om människor också. Maskrosbarn kämpar för barns rätt till en trygg uppväxt och vi kunde inte vara stoltare över vårt samarbete. Scrolla vidare och läs mer om vad vi gör för en hållbar framtid.

Sociala samarbeten

Med vårt CSR-samarbete vill vi ta ett socialt ansvar som kan bidra och göra skillnad i samhället. Det har en tydlig koppling till vår värdegrund – att göra små stunder större.

En blomsterremsa ute i lantbrukslandskapet kan göra stor skillnad för våra pollinerande insekter och den biologiska mångfalden!

Genom projektet “Hela Sverige Blommar” skänker vi på OLW sedan 2022 ängsfrön till våra potatisodlare i Skåne för att hjälpa till att skapa större biologisk mångfald.

Projektet startades 2019 av Hushållningssällskapet som administrerar och planerar arbetet. Tillsammans med Hushållningssällskapet och andra aktörer sponsrar vi och ser till att lantbrukarna får blomsterfrön att så. Genom att odla blommande fältkanter och trädor hjälper vi humlor, bin och andra insekter som pollinerar växter och bidrar till en rikare natur.

Att odla blommande fältkanter har flera positiva effekter. Blommor attraherar olika pollinerande insekter som bin, fjärilar och humlor. Dessa pollinatörer är avgörande för pollineringen av både vilda växter och grödor, som exempelvis potatis. Ökad tillgång till nektar och pollen stödjer insekternas populationer och hälsa.

Vill du läsa mer om projektet? 
Läs mer på Hela Sverige blommar – Hushållningssällskapet eller Hela Sverige Blommar Skåne – Hushållningssällskapet.

Vill du veta mer om biologisk mångfald?
Läs mer på Vad är biologisk mångfald? – Jordbruksverket.se, Vad är biologisk mångfald? (naturvardsverket.se) eller Biologiska mångfaldens dag 22 maj – Svenska FN-förbundet.

Grön el!

Redan under 2017 gick vi över till grön el i hela företaget – el med ursprungsgaranti från förnybara källor. En ursprungsgaranti är ett bevis på att en viss mängd el produceras från förnybara källor, till exempel att elen produceras i ett vatten-eller vindkraftverk. Genom att endast köpa el med ursprungsgaranti ser vi till att köpa förnybar el motsvarande den mängd el vi använder i produktionen.

Vi har dessutom kartlagt vår energianvändning och har tagit fram förslag på vilka aktiviteter som bör göras för att minska energiförbrukningen per producerad mängd produkt.

Mindre akrylamid

Vi jobbar dagligen med att ta hand om vår potatis på bästa sätt i hela chipstillverkningen för att minska risken för akrylamid. Det gäller alltifrån lagring, transporter och produktions- och processinställningar. 

Shopping Cart
Scroll to Top