Kriget i Ukraina orsakar brist på råvaror

I krisens spår drabbas vi som många andra företag av brister på råvaror. För OLW är det främst bristen på solrosolja som påverkar vår förmåga att kunna producera och leverera chips till den svenska marknaden. Därför kommer vi tillfälligt att köpa in certifierad segregerad palmolja till vår produktion.

Precis som resten av världen följer vi situationen i Ukraina noga. Vi anser att Rysslands invasion av Ukraina är helt oacceptabel och vi är bedrövade över det lidande som det ukrainska folket behöver gå igenom.

Förutom den humanitära katastrofen som kriget innebär får det även stor påverkan på den globala livsmedelsindustrin. Redan i samband med pandemin uppstod brist på råvaror och emballage på världsmarknaden. Kriget i Ukraina medför ytterligare effekter och leder till stora brister av råvaror.

Ukraina är nämligen en av världens viktigaste exportörer av jordbruksprodukter som exempelvis vete, korn, majs och raps. De är även en viktig producent och exportör av solrosolja. Faktum är att Ukraina (och Ryssland) står för majoriteten av den globala produktionen av solrosolja. Ukrainas produktion är av förståeliga skäl kraftigt reducerad och Ryssland varken vill eller kan vi köpa något från. Den här bristen skapar betydande problem för hela livsmedelsbranschen eftersom solrosolja är en flitigt använd ingrediens i många livsmedel, även våra.

På OLW använder vi solrosolja i vår tillverkning av chips, men när bristen är så total behöver vi ändra till en annan vegetabilisk olja för att kunna fortsätta vår produktion. Detta gör att vi tillfälligt kommer att använda certifierad segregerad palmolja. Vi köper enbart in RSPO-certifierad segregerad palmolja och stöttar RSPO:s arbete. Samtidigt pågår ett arbete för att finna nya leverantörer av solrosolja, så vi kan gå tillbaka till vårt originalrecept med solrosolja igen. Läs mer om RSPO-certifierad palmolja här: Hållbarhet – OLW

Vi på OLW följer alltid Livsmedelsverkets råd och regler för våra produkters innehåll och märkning av förpackningar. Läs mer om Livsmedelsverkets regler på Livsmedelsverkets hemsida. Vid bäst-före-märkningen på din produkt kommer du att kunna se vilken olja som använts, där ”PO” står för palmolja och ”SO” står för solrosolja.

Shopping Cart
Scroll to Top