Vi jobbar hårt för minsta möjliga mängd akrylamid

Under lång tid har vi på OLW tagit del av den senaste forskningen om akrylamid. 

Akrylamid bildas i stärkelserika produkter vid tillagning vid hög temperatur. Med den erfarenhet vi bygger upp tillsammans med hela branschen jobbar vi nu ständigt för att minska risken för att det ska ske. De senaste åren har vi jobbat mycket med vilka potatissorter vi använder. Det har visat sig att vissa sorter bildar mer akrylamid i vårt nordliga klimat. Nu har vi kommit till ett läge när vi har potatissorter som är mindre benägna att bilda akrylamid. Vi har ett värdefullt samarbete med våra kontraktsodlare som provodlar och berättar för oss om sina erfarenheter. Det tar ca 10 år att få fram en helt ny potatissort.

Men som sagt, vi vill alltid bli bättre. Därför jobbar vi dagligen med att ta hand om vår potatis på bästa sätt i hela chipstillverkningen för att minska risken för akrylamid. Det gäller både lagring, transporter och produktions- och processinställningar. Detta sker i tät samverkan med våra nordiska Orkla-kollegor, men också med hela branschen, där vi utbyter smart kunskap för att utveckla vår process. Vi har även en Code of Practice för att minska risken för akrylamidbildning som vi följer.

Shopping Cart
Scroll to Top